Ceremoniju dodjele ugovora u okviru Prvog poziva Programa Srbija – Crna Gora 2014-2020 i Završnu konferenciju Programa Srbija – Crna Gora 2007-2013.

In Aktivnosti

Kancelarija za evropske integracije Crne Gore i Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, organizovao je 16. maja 2019. godine Ceremoniju dodjele ugovora u okviru Prvog poziva Programa Srbija – Crna Gora 2014-2020 i Završnu konferenciju Programa Srbija – Crna Gora 2007-2013.

Skupu je uvodnim obraćanjima otvorila zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i pomoćnik ministra evropskih integracija Republike Srbije Mihajilo Dašić.

Tokom događaja predstavljeni su projekti ugovoreni u okviru Prvog poziva Programa 2014-2020, kao i rezultati postignuti u okviru IPA o finansijske perspektive 2007-2013.

U ime nacionalne organizacije za rijetke bolesti skupu su prisutvovale Nataša Bulatović, izvršna direktorka organizacije i Radmila Bajagić, pravnica organizacije.

Program prekogranične saradnje između Republike Srbije i Crne Gore se sprovodi u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II). Opšti cilj Programa je doprinos ekonomskom, društvenom i teritorijalnom razvoju programskog područja podsticanjem integracije, zajedničkog razvoja i korišćenja potencijala i mogućnosti kako bi se područje učinilo atraktivnim za život.

Programsko područje obuhvata 14 opština na teritoriji Crne Gore (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Žabljak) i 3 okruga u Republici Srbiji, Zlatiborski, Moravički i Raški koji obuhvataju dva grada i osam opština (Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Ivanjica, Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin, Vrnjačka Banja). Program je fokusiran na podsticanje zapošljavanja i socijalne inkluzije, razvoj turističkih potencijala i zaštitu životne sredine, što će se rješavati kroz sljedeća tri tematska prioriteta: ✔Podsticanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije s obje strane granice;
✔Zaštita životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog smanjenja, prevencija i upravljanje rizicima; ✔Promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.
Program je finansiran sredstvima iz IPA II namijenjenog za pružanju podrške zemljama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, a iznos EU sredstava opredijeljen budžetom za sedmogodišnji period iznosi 8,4 miliona eura, što sa obaveznim nacionalnim kofinansiranjem čini 9,73 miliona eura.

Poslednje aktivnosti