Obilježavanje 5. maja Evropskog dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

In Aktivnosti

Povodom 5. maja Evropskog dan samostalnog života osoba sa invaliditetom predstavnici  NVO Nacionalna organizacija za rijetke bolesti Crne Gore prisustvovali su obilježavanju ovoga dana na događaju koji je tim povodom  na Trgu nezavisnosti u Podgorici oraganizovalo  Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova.

Cilj ovog datuma je podizanje svijesti o samostalnom životu, odnosno važnosti da imamo sopstveni život, sopstvene odluke i izbore, kontrolu nad podrškom koju dobijamo od drugih, odgovornost da za svoje postupke snosimo i “posljedice” i pravo na grešku koje neće biti automatski povezivano s činjenicom da imamo invaliditet i da su greške logične.

Mnoge osobe s invaliditetom još uvijek privremeno, povremeno ili trajno život provode u institucijama zatvorenog tipa, a i one koje žive u sopstvenim domovima i zajednicama nemaju pristup servisima podrške koji će im omogućiti da žive dostojanstven život i da budu aktivni, samosvjesni građani.

Poslednje aktivnosti