Početak saradnje sa NVO „Futura“

Nacionalna organizacija za rijetke bolesti Crne Gore 19. decembra 2017. godine započela je saradnju sa NVO „Futura“. Sastanku su prisustvovali Alma Orahovac izvršna direktorica udruženja NVO „Futura“, dr Ilija Stolić, neurolog, dok su u ime naše organizacije psisustvovale Nataša Bulatović izvršna direktorica i Ivona Vuković PR organizacije.

Udruženje građana NVO „FUTURA” je nastalo sa ciljem pomaganja oboljelima i edukacija svih osoba koje dolaze u kontakt sa oboljelim od demencije, posebno osobama iz najuže porodice, jer smatraju da bolja informisanost moze unaprijediti kvalitet života i oboljelog i onoga ko ga njeguje.

Istraživanja su pokazala da na svakih sedam sekundi jedna osoba u svijetu oboli od ovog oblika demencije, a da u svijetu od Alchajmerove bolesti boluje oko 50 miliona ljudi. Iako nije riječ o malom broju oboljelih Alchajmerova bolest spada u kategoriju rijetkih bolesti tako da se u Orphannet bazi podataka može naći ovaj oblik oboljenja sa dijagnozom i to za nekoliko tipova ove bolesti.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima obje organizacije i stvaranje prostora za zajedničko djelovanje sve u cilju poboljšanja uslova liječenja oboljelih od Alchajmerove bolesti u Crnoj Gori.

Poslednje aktivnosti