OBILJEŽAVANJE 2.APRILA SVJETSKOG DANA OSOBA SA AUTIZMOM

Povodom 2.aprila Svjetskog dana osoba sa autizmom predstavnici  NVO Nacionalna organizacija za rijetke bolesti Crne Gore prisustvovali su događaju koji je tim povodom  na Trgu nezavisnosti u Podgorici oraganizovalo  Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Fondacija „Ognjen Rakočević“.

 

Ovaj datum se obilježava širom svijeta pod sloganom #LightItUpBlue. Međunarodna organizacija „Autism Speaks“ (Autizam govori) svake godine poziva organizacije i pojedince s globalnog nivoa da se uključe u kampanju.

U cilju podrške i prihvatanja osoba s autizmom u trajanju od nedelju dana putem društvenih mreža dijelili smo zanimljive priče o osobama sa autizmom u kojima se jasno vidi da su širom svijeta osobe s autizmom ravnopravne i imaju jednaka prava za obrazovanje, zapošljavanje i samostalni život.  Problemi sa kojima se susrijeću ovi mališani i njihovi roditelji nijesu mali, i više bi trebalo da se radi na tome da se oni sistemski riješe, a zahtijevaju proces rane identifikacije i intervencije koja podrazumijeva set mjera i aktivnosti podrške osobama s autizmom, i naravno njihovim porodicama. Sve nas veže isti cilj a to je tretman, dijagnoza i jednaka prava za sve građanje Crne Gore.

Poslednje aktivnosti